Bemutatkozik Haszonits Zoltán

A tavaly nyáron indított sorozat negyedik része következik. Az interjúsorozatban bemutatkoznak a tanítványaim, így közelebbről is megismerhetővé válnak, jobban láthatóvá és érthetővé válik, hogy ki hogyan indul neki ennek az útnak, illetve hogy mit adott neki a tanfolyam. A most következő részben Haszonits Zoltánnal olvashattok interjút.
Aki kérdez: Adorján Éva – innentől átadom neki a szót!

Haszonits Zoli egyetlen férfiként végzett velünk a polinéz masszázstanfolyamon. Nekünk lányoknak a bodywork gyakorlatokon és a masszázs tanulásakor is hasznunkra vált, hogy volt aki képviselte az erősebb nemet. De milyen volt Zolinak ez a helyzet, és mit kapott a tanfolyamtól, a masszázstól?
Hogyan találkoztál a polinéz masszázzsal, és minek a hatására döntöttél úgy, hogy elvégzed a tanfolyamot?

A polinéz masszázzsal önismereti utazásom során találkoztam. Egyéni terápiám során lehetőségem volt előadásokra is látogatni, ahol a Polinéz masszázstanfolyam is szerepelt az ajánlott személyiségfejlődési lehetőségek közt. Bár fogalmam sem volt, hogy pontosan milyen ez a masszázs és milyen lehet ezt tanulni, de az összes előadás és csoportos foglalkozás közül erre voltam a legkíváncsibb, ez vonzott a legjobban. Akkor – belső megérzés alapján – ezt az egyet választottam ki. Semmilyen masszázs múlttal nem rendelkeztem; csak egy-két, szívemnek kedves és kivételes személyt masszíroztam meg korábban; csak úgy tudatosság nélkül, rögtönözve.
A tanfolyam előzetes meghallgatása előtt életemben először vettem részt masszázson, a polinéz gyökerű Ma-uri masszázson, Natkai Áginál. Az élmény meghatározó és erős volt, mély érzéseket ébresztett bennem. Amit meg tudtam fogalmazni, az az, hogy ez nem is foglalkozás vagy munka, hanem egy gyönyörű hivatás.
A tanfolyamot a saját magam megismerése miatt kezdtem el, kiegészítve az akkor már folyamatban lévő egyéni terápiámat. Terapeutám is megerősített abban, hogy ez számomra jó és javasolt lehetőség arra, hogy az elakadásaimon dolgozzak.

Milyen érzéseket váltott ki belőled, hogy valószínűleg csak nők vesznek majd részt rajtad kívül?

A szégyenlősségem, gátlásosságom és félelmeim hatalmas falakat emeltek bennem, így ezekkel az érzésekkel nem volt könnyű. Szerintem akkor is ugyanígy éreztem volna magam, ha férfiak is vannak a tanfolyamon.

Változott ez az elvonulások alatt?

Nagyon lassan, fokozatosan oldódtam; ahogy egyre jobban megismertük egymást, úgy egyre inkább mertem megnyílni a többiek előtt. Óráról-órára, napról-napra, hónapról-hónapra. Nagy segítségemre volt egy korábbi pár napos csoportterápia tapasztalata is, így nem volt teljesen ismeretlen a gondolataim, érzéseim megosztása a többiekkel. A tanfolyam felépítése és feladatai szintén sokat segítettek, melyek az egyes testrészek masszázsához fokozatosan hangoltak engem.
Visszatekintve a tanfolyamra nagyon szerencsés és kivételes helyzetem volt, egyedüli férfiként úgy érzem sok elfogadó szeretetet kaptam. És ez most is így van.

Volt olyasmi, ami félelmet, bizonytalanságot keltett benned a jelentkezés előtt, vagy a folyamat alatt? Változott ez közben?

Jelentkezés előtt az bizonytalanított el, hogy ez a masszázs erősen női energiájú, és nem szerettem volna feminin oldalam erősíteni.
A tanfolyam alatt sok elakadásommal találkoztam. Volt, hogy kellemetlen érzéseket éltem át amikor érintettek, és féltem érinteni bizonyos gyakorlatoknál. Még törülközővel takarva is voltak helyzetek, melyeknél kiszolgáltatottságot éreztem.
Ezek a bizonytalanságok és félelmek egy bizonyos szintig oldódtak a határokat tiszteletben tartó, megtartó bizalomban. Ami biztos, hogy találkoztam ezekkel az érzéseimmel és így ráláthatok elakadásaimra, melyek meghaladásán így tudatosabban dolgozhatok.

Ahogy nálam, nálad is nagy hangsúlyt kapott az önismeret, a terápiás folyamat. Mit kaptál, milyen változásokat hozott a masszázstanfolyam 5 hónap távlatából? Mi az, amit a tanfolyamról integrálni tudtál az életedbe?

Igen, az önismereti utazásom fontos része a masszázstanfolyam. Számomra kiemelten értékes a valós tapasztalása a szeretetnek, a bizalomnak, a tiszteletnek és az őszinteségnek. Ezek, a számomra meghatározó értékek a tanfolyam alapvető pillérei is. A masszázs során – az önmagukban csak szépen csengő szavak – valós értékkel és élettel megtöltött tapasztalássá és átéléssé váltak.
Sokat erősödtem. Sokkal stabilabban meg tudom húzni és meg is tudom tartani a határaimat. Felvállalom magam fényemmel és árnyékommal együtt. Jó és rossz érzéseimmel együtt. Az önismeret, az őszinteség és az önazonosság pedig a játszmamentesebb, a valódibb emberi kapcsolatokat erősíti az életemben.
Meg tudom fogalmazni és ki tudom mondani amit érzek. Ezzel párhuzamosan sokkal jobban értem embertársaim, nyílt megnyilvánulásom ezt a minőséget erősíti az erre nyitottaknál.

Masszírozol, vagy tervezel ezzel foglalkozni?

Jelenleg ritka alkalmakkor gyakorlok. Számomra az a biztonságos, amikor azokkal gyakorolhatok akiket ismerek. Elképzeltem azt a jövőt amikor ezzel a hivatással kiegészítem majd az életem. Ezzel kapcsolatosan sok kihívással és feladattal kell szembenéznem az életem egyéb területein is.

Köszönöm a válaszaidat Zoli!