Bemutatkozik: Harmath Marianna

A tavaly nyáron indított sorozat harmadik része következik. Az interjúsorozatban bemutatkoznak a tanítványaim, így közelebbről is megismerhetővé válnak, jobban láthatóvá és érthetővé válik, hogy ki hogyan indul neki ennek az útnak, illetve hogy mit adott neki a tanfolyam. A most következő részben Harmath Mariannaval olvashattok interjút.
Aki kérdez: Adorján Éva – innentől átadom neki a szót!

Mariannal együtt végeztük el a Polinéz masszázstanfolyamot, a második szinten kerültünk egy csoportba. Négy hónap telt el mióta elváltunk, kíváncsian kérdezem, milyen változásokat hozott az életébe, bő egy évvel az első lépések után. Hogy találkoztál először a polinéz masszázzsal, és mi az, ami a tanfolyamra hozott?

Egy önismereti csoportban találkoztam Annával, aki a polinéz masszázstanfolyamot vezeti. Az ottani belső munka, a bodywork gyakorlatok által önmagam megismerése, működésem megértése fontossá vált számomra. Azt tudtam, hogy a polinéz masszázs-képzés intenzív önismereti munkán alapul, éreztem, hogy csak javamra válhat, és ha még masszírozni is megtanulok, azáltal még több lehetek.
De egyáltalán nem készültem masszőrnek.

Mi történt veled, benned a tanfolyam alatt? Voltak nehézségek?

A masszázstanfolyam életem egyik legbátrabb döntése volt, hiszen semmi közöm nem volt addig hozzá.
Már az első szint meghatározó élmény volt számomra, ami után még eldönthettem, hogy akarom-e folytatni. Magam is meglepődtem, hogy mennyire élveztem a mozdulatok elsajátítását és azt a belső munkát, ami ezt megalapozta, azt a folyamatot, ami elindult bennem. Fél év telt el a folytatásig, s addigra kétség sem fért hozzá, hogy folytatom.  Mindent megtettem, hogy ott lehessek, ami nem is tűnt olyan egyszerűnek a munkám és a határidők mellett.
Maga a tanfolyam fizikailag, de főleg érzelmileg megterhelő folyamat volt. Nem csak egy csodálatos masszázstechnikát tanulhattam meg, de sokat tanultam magamról. Fontossá váltam magam számra, s megérkezett az egészséges önzés, a tudat, hogy ha én jól vagyok, akkor a környezetem is jól tud lenni.
Puhább lettem, elfogadóbb, türelmesebb. A lassú, lágy zene, a lassú mozdulatok által megtanultam lelassulni. Ez kifejezetten nehéz volt számomra. Szeretek gyorsan túl lenni a feladatokon és tovább haladni. De ez most más, itt minden mozdulathoz a teljes figyelmem szükséges. Benne lenni a pillanatban biztonságot, tiszteletet adni mozdulatok által ez számomra nagyon fontossá vált.

Mi a legértékesebb neked, amit itt kaptál?

A legértékesebb élményem szép lassan, lépésről lépésre érkezett s a végén nagyon markáns élménnyé, érzéssé formálódott, s ez a saját szerethetőségem.
Fantasztikus érzés, hogy tudok masszírozni, nem is akármilyen technikával! Ez igazi minőségi változást hozott az életembe, igazán többnek és különlegesnek érzem magam tőle. Ó, és végül, de nem utolsó sorban a születésnapomat, ami kétségkívül a legemlékezetesebb. Egy különleges masszázzsal, egy különleges tematikával felépített nappal, ami fantasztikus felszabadultság-élményt adott.

Volt, amitől féltél mielőtt belevágtál, vagy ami a tanfolyam alatt ijesztett meg? Változott ez közben?

Nem igazán tudtam mibe vágok bele. Elképzelésem sem volt arról a rendkívül intenzív érzelmi cunamiról, ami a tanfolyam különböző szintjein ért. Ijesztő volt számomra, hogy valójában úgy mentem a tanfolyamra, hogy semmi közöm nem volt hozzá, míg többen is voltak, akik ezzel foglalkoztak. Kicsinek és ügyetlennek éreztem magam. Mit keresek én itt? Meg tudok-e felelni? Szorongtam jócskán mindentől. Rettenetesen izgultam minden masszázs előtt, főleg ha már képzett társamon kellett gyakorolni. De szerencsére ez a sok-sok gyakorlás által elmúlt.
A Polinéz masszázs kívülről nézve is egy csodás tánc a test körül, bevallom először nem hittem, hogy én ezt képes leszek megtanulni. Aztán amikor az első alkaros mozdulatot megtettem elszállt minden kétségem. Úgy éreztem megérkeztem. Innentől kezdve magával ragadott.

Teljesen más területen dolgozol, más közegből jössz. Mit hozott a masszázs az életedbe, és hogyan tudod ezt integrálni tanfolyam befejeztével?

Már nem akarok mindig erős lenni, ha megengedőbb vagyok magammal szemben, akkor ez tud működni mással szemben is, s ez jó hatással tud lenni a mindennapi munkámra, kapcsolataimra. Jobban tudok segítséget elfogadni, sőt, akár kérni is. Mindaz, amit itt tanultam adott egyfajta belső stabilitást. Ez a belső erőforrás segít átlendülni a nehezebb stresszes időszakokon.

Hogy látod magad pár év múlva, mi az ami a masszázstanfolyam hatására várod, szeretnéd hogy változzon? Mik a céljaid a masszázzsal?

Nem gondoltam, hogy ennyire fontossá válik számomra a polinéz masszázs. Nagyon jó érzés benne lenni, igazán ki tud kapcsolni, teljesen magával ragad és elcsendesít. Amikor csak tehetem, masszírozok, ha hosszabb ideig kimarad, nagyon tud hiányozni. Vannak céljaim vele, de a mikor és a hogyan még legyen a jövő titka.

Köszönöm a beszélgetést Marianna!