Bemutatkozik: Sipos András, azaz Sipi

Az interjú-sorozatban bemutatkoznak a tanítványaim, így közelebbről is megismerhetővé válnak, jobban láthatóvá és érthetővé válik, hogy ki hogyan indul neki ennek az útnak, illetve hogy mit ad a részvevőknek ez a tanfolyam. A most következő részben Sipivel olvashattok interjút, aki a tanfolyam elvégzése óta jópár képzést kísért végig segítőként is. Aki kérdez: Pap Judit – innentől átadom neki a szót!

Mesélj kérlek pár szót magadról, és arról, hogyan kerültél anno a polinéz masszázstanfolyamra.

Sziasztok! Hululu mindnekinek! 🙂 Sipi vagyok, aki nagyon szeret masszázst adni és kapni is. Baksát én egy közös barátunk révén ismertem meg. Tőle tudtam, hogy Anna polinéz masszőr, és oktató. Éppen egy új életszakaszom elején keresett meg Anna, hogy érdekel-e engem a tanfolyam. Természetesen, hogy milyen változás ment végbe az életemben, erre utólag vannak gondolataim, akkor erre nem gondoltam. Viszont, ahogy Baksával beszéltem a tanfolyamról, elkezdett egyre jobban vonzani a képzés, és hogy egy számomra újfajta önismereti útra lépjek rá, a bodywork segítségével. 

Milyen elvárásaid, céljaid voltak a tanfolyammal kapcsolatban? Voltak-e félelmek benned?

Annyit tudtam, hogy jó lenne, ha tudnék egy újabb masszázst, amit szeretek csinálni, és hogy megtapasztaljam a bodywork hogyan hat rám. 
A masszázsképzésben az egyik legszimpatikusabb dolog is ez volt, hogy akik szeretnének ezzel a technikával dolgozni, azoknak saját magukkal is dolgozniuk kell, folyamatosan. Szeretem az önreflexivitást. Amikor hozzáérek egy másik személyhez, tisztában kell vele lennem, hogy ezzel hatással vagyok nemcsak a vendégem testére és izmaira, de a lelkére és elméjére is. Minden érzésnek van helye és ideje a masszázs során, azok megélésének lehetősége, és megtartása ugyanúgy a masszázshoz kapcsolódnak, mint az izmokon való mozdulatok sorozatának kivitelezése.

Mi számodra a legfontosabb, amit megtanultál a tanfolyamon? Mi a különbség a tanfolyam 20 napja előtti, és utáni éned között? 

Van saját hangom, a hangom az enyém.  Ez nem annyira elvont, mint amilyennek elsőnek tűnik. Képzeld el azt, amikor éppen feleltél egy órán, és annyira szorongtál, hogy a hasad befeszült, és ezáltal a hangod kicsit megváltozott tőle. Nekem ez 30 éves koromban tűnt fel, hogy amikor beszéltem, mindig haspréssel történt. Éreztem, hogy nekem más a hangszínem. Külső fülnek nem tudom, hogy feltűnő-e a változás, de nekem, a belső hallásommal nagyon érződik, hogy más a hangom, amióta nincs egy állandó feszülés a gyomromban.

Tapasztaltál-e változást a mindennapjaidban a tanfolyam hatására – akár magánéletben, akár a munkádban, hivatásodban?

Az első és legfontosabb, hogy bátran lehetek önmagam! Ezzel párhuzamosan, pedig hogy én továbbra is szembe akarok nézni a félelmeimmel, mivel a számomra negatív élmények megélésének elfogadása eredményezett már minőségi változást az életemben. Például a biztos egzisztenciám feladtam a vállalkozói lét szabadságáért. Vagy a jól megdolgozott gyermekkori sérülés lehet egy erőforrás. Vagy, hogy az agressziótól mint fogalomtól nem kell félni, az is lehet egy eszköz, természetesen itt nem a fizikai agresszióra és bántalmazásra gondolok.

Van-e olyan korábban tudattalanul működő mintád, sérülésed, amelyre a tanfolyam világított rá, illetve amivel kapcsolatban jelentős változásokat indított el benned a tanfolyam? 

A hangommal együtt, a megfelelési kényszerem is sokat oldódott. Egyre jobban közelebb kerültem a saját szükségleteim felismeréséhez, ezáltal lehetőséget teremtve, azok pótlására, töltésére. 

Mit jelent számodra a polinéz masszázs? Miért szereted adni, illetve kapni?

Amikor rájöttem, hogy egy polinéz masszázzsal tudom tölteni a szeretet, figyelem, érintés, odafigyelés, szabadság “tartályaimat”, akkor egy megkönnyebbülés fogott el. Lett eszközöm arra, hogy a szükségleteimnek újabb energia löketet adjak. Sokszor pedig megakadunk annál a résznél, hogy édesanyám így-úgy viselkedett velem (düh), édesapám pedig, “nah arról pedig inkább ne is beszéljünk” (tagadás). Holott nemcsak anyai hiányokat tud tölteni a polinéz masszázs, hanem férfi, apai érintéseket is. Ahogy tapasztalom, és ahogy tanultam, nagyon sok személynek van traumája, amiket férfiak okoztak. Ehhez szeretnék egy lehetőséget biztosítani, azoknak, akik már eljutottak oda,hogy szeretnének érintéseket kapni egy férfitól, amelyek határtartóak, és lágyak. Legyen számukra egy biztonságos környezet, ahol ezt megtehetik.

Masszírozol a tanfolyam óta – akár családtagokat, akár vendégeket, vagy tervezel ezzel foglalkozni a későbbiekben?

Hivatásos masszőrként dolgozom, én üzemeltetem a Sipos Masszázs facebook oldalt.

Hogyan írnád le a tanfolyam lényegét 1-2 mondatban az érdeklődők számára? Mi történik itt? 

Jelenben élni csodálatos. Lehet feltűnik a múlt árnya, vagy a jövő félelme, de a most éppen történik veled.