RÓLAD SZÓL!

Egy friss, hétvégi tapasztalatom kapcsán gondoltam arra, hogy megosztok veletek pár gondolatot arról, hogy “mit kell csinálni”, “hogyan kell viselkedni” egy masszázs alatt. Mindezt azért teszem idézőjelbe, mert szerintem semmit sem kell csinálni, illetve sehogy sem kell viselkedni. Pár főbb témakör, ami elő szokott fordulni:

Szégyenlősség
Talán segíthet az a gondolat, hogy a testünk szent. Hogy minden testnek megvan a szépsége: épp az egyediségében. A fiatalokéban épp a hamvasság, a középkorúakéban az érettség, az idős testekben a tudás, a tapasztalat. Semmi szégyellni való nincs egyetlen egy testben sem, értünk van, nekünk van a segítségünkre, mozdulunk vele, erőt fejtünk ki, lélegzünk, eszünk, iszunk, szerelmeskedünk vele, örömeink forrása és bánataink visszajelzője. Egyszerűen szép: úgy, ahogy van.

Szőrtelenítés
Sok nő kellemetlenül érzi magát, ha masszázs előtt nem volt ideje szőrteleníteni, és emiatt szabadkozik. Higgyétek el, ez nem probléma. Bár valóban, ma már ritkább, hogy valaki sehol sem szőrtelenít, de én azt gondolom, hogy mindegy, hogy szoktál-e, vagy sem, hogy most épp volt-e rá időd, vagy sem, a lényeg az, hogy ne hagyd, hogy ez zavaró momentummá váljon számodra. Egyben biztos lehetsz: számomra biztos, hogy nem zavaró. És természetesen ugyanez igaz a férfiakra is: hallottam már férfiembertől, hogy ő annyira szőrös, hogy nem mer masszőrhöz menni. És találkoztam már olyan kollégával, aki úgy gondolta, hogy bizonyos szőrösségi szint felett gyantáztasson mindenki, vagy ne járjon masszázsra… Én pedig azt gondolom, hogy nem biztos, hogy mindenki alkalmas arra, hogy másokhoz érjen és a kellő tiszteletet megadja egy másik ember számára…

Hangok
A legtöbb ember számára teljesen természetes, hogy ha a párja masszírozza meg például a hátát, vagy a lábát, akkor a hangjával is kifejezi, ha egy mozdulat jól esik számára. Hivatásos masszőrnél mégis kevesen merik ezt megengedni maguknak. Pedig szerintem nekem, mint masszőrnek is jó visszajelzés, ha valakinek a hangján is hallom, hogy jó, amit csinálok.

Mozdulatok, testhelyzet
A következő téma, ami fel szokott merülni, az az, hogy mennyire “illik” szabadon mozogni. Talán nem lepődtök meg rajta, ha azt mondom, hogy szerintem bármennyire… Ha valamelyik testhelyzet kényelmetlen, változtass kedvedre! Ha utálsz nyújtott lábbal feküdni a hátadon, akkor helyezd el úgy, ahogy neked kényelmes. Ha jól esne egy mozdulatba még jobban belenyújtózni, tedd meg bátran. Ha a front masszázsa alatt úgy érzed, hogy a te kezed is táncra kelne, akkor táncolj vele. Egyáltalán: tegyél bármit, ami úgy érzed, hogy jó lenne a testednek!
Ugyanez igaz arra, hogy ha esetleg fáznál, meleged lenne, túl halk a zene, vagy épp azt szeretnéd, hogy egyáltalán ne is szóljon semmi. Fontos, hogy tudd, érezd: ez az egész rólad szól, érted van, a te kedvedért, a te testi és lelki jól létedért!

(A kép a Dove pár évvel ezelőtti “The perfect body” kampányában szerepelt)

– Baksa Anna –

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s