NEKED MI A LEGKORÁBBI EMLÉKED?

Ha azt kérdezem, hogy mik a legkorábbi emlékeid, akkor valószínű, hogy vizuális emlékek, érzések jutnak eszedbe. Mondjuk ovis emlékek, nagyjából 3 éves korod körüli időszakból vagy családi képek, de általában valami elmesélhető történet, álló- vagy mozgóképszerűen felidézhető emlék.

Azonban nem csak ilyen emlékeket őrzünk: a könnyedén, tudatosan felidézhető képeknél korábbi, még a verbalitás megjelenése előtti időszakból származó emlékeink is vannak: azonban ezek sokkal mélyebben, a testünkbe vannak vésődve. Tudatosan nehezebben hozzáférhetőek és szavakba önteni is jóval nehezebb, hogy mi is az, ami velünk van emlékként, pedig ezek a test-emlékek nagyon is meghatározóak és fontosak.

Ezekkel az emlékekkel, azaz testérzetekkel dolgozunk akár a bodywork gyakorlatok során, akár a Polinéz masszázs alatt. Ezeket az emlékeket ébresztgetjük, ezekhez vezetjük vissza a klienseinket, hogy átéljék, tudatosíthassák, és a sérüléseiket, traumáikat pedig gyógyíthassák ilyen módon. Ezek a testi tapasztalatok, hosszútávú és intenzív hatással vannak az életünkre, és alapvetően meghatározzák a a kapcsolódási, kötődési mintáinkat is.

A Polinéz masszázs olyan módon segít, hogy ezekhez az emlékekhez tud közelebb vinni, ezeket az egészen korai testérzeteket eleveníti fel. Így, amennyiben édesanyánk ringatott és szoptatott eleget, ölelt és tartott a karjában annyit, amennyiszer arra szükségünk volt, akkor ehhez a boldog kisbabakorhoz visz vissza, újra feleleveníti azt a biztonságérzetet és elengedettséget, amit akkor, édesanyánk karjában átélhettünk. Mivel azonban nagyon sokan nem kaptuk meg a kellő mennyiségű és minőségű érintést sem újszülött, sem csecsemőkorunkban, ezért erős szimbiotikus hiánnyal éljük az életünket.

Legyinthetnénk erre, hogy, hát ez oly régen volt, mit számít most már ez, jobb elfelejteni a múltat (pláne, hogy nincs tudatos emlékünk erről az időszakról), ám sajnos pont ez a hiány lesz az, ami meghatározza kapcsolódási képességünket itt és most is, akár a párkapcsolatunkról, akár bármilyen más, emberi kapcsolatunkról is legyen szó. Ez a hiány nehezíti meg, hogy közel kerüljünk másokhoz, vagy akár ez a hiány tesz társfüggővé, ez a hiány tesz magányossá.

Abban tudok segíteni neked, hogy ezeket a hiányokat elkezdjük tölteni, hogy ezzel hozzunk el változást a mindennapjaidban.

– Baksa Anna –

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s